Регион

Град Приморско се намира в югоизточната част на България, в област Бургас. Градът представлява полуостров, вдаден в Черно море между лагуната Стамополу и Дяволския залив, в полите на Странджа планина.

Климатът в Приморско е предимно средиземноморски. Максималните температури през летния сезон рядко надвишават 32-33 °С, средната дневна температура на въздуха през лятото е 27 °С, а тази на морската вода е 26 °С. Средните минимални и максимални температури са положителни през цялата година. Приморско се характеризира с горещо лято, мека зима, хладна пролет и топла есен.

Въпреки статута си на град, Приморско е уютен ваканционен кът, предлагащ чудесни условия за почивка от началото на пролетта до средата на есента. Това е и един от малкото български курорти, които могат да се похвалят с цели две, изключително дълги, плажни ивици – Северният и Южният плаж.

Наред с това Приморско е удачен терен не само за морски туризъм. Около града се намират природни резервати като „Ропотамо” (простиращ се от двете страни на река Ропотамо), тракийското светилище Беглик таш (разположено сред склоновете на Маслен нос), Змийският остров (или Св. Тома – най-малкият черноморски остров), кръстокуполната църква Св. Параскева (намираща се в най-вътрешната извивка на едноименния залив).

Курортът е естествена комбинация от уникални природни богатства, които благоприятстват за едно истинско общуване с природата – далеч от шумния град.

Едновременно с това в Приморско не липсват и вечерните забавления. Градът предлага на своите гости множество ресторанти, барове и традиционни ваканционни развлечения. Курортът е прекрасно място както за млади хора, така и за по-възрастни туристи.

В близост до Приморско се намират други черноморски курорти като Созопол, Лозенец, Ахтопол. Най-големият град на Южното Черноморие е Бургас, който се намира на около 55 км от град Приморско. До него може да се стигне с такси, автобус, кола под наем, маршрутно такси.

На 10 км от град Бургас се намира и Летище Бургас. В близост до летището се намират пристанище Бургас, железопътна гара, автобусна гара и международен път Е 87.